Se lanseaza procesoarele AMD Ryzen 6000 din seria "Zen 3+" pentru laptopuri; se asteapta ca laptopurile de gaming subtiri sa domine vanzarile in 2022

Se lanseaza procesoarele AMD Ryzen 6000 din seria „Zen 3+” pentru laptopuri; se asteapta ca laptopurile de gaming subtiri sa domine vanzarile in 2022

AMD a dezvaluit seria Ryzen 6000 de procesoare pentru laptopuri, despre care spune ca sunt concepute in mare parte pentru laptopuri premium subtiri si usoare, inclusiv laptopuri de gaming care sunt mai subtiri si mai portabile decat s-ar astepta oamenii. Potrivit companiei, cumparatorii se orienteaza in mare masura catre modele cu o grosime mai mica de 18 mm, chiar si in segmentul de gaming. AMD spune ca a obtinut o cota de piata de 35% in cazul laptopurilor de gaming in ultimii ani, deoarece seria Ryzen 5000 a permis OEM-urilor sa proiecteze astfel de modele. Se spune ca noile unitati centrale de procesare din seria Ryzen 6000 se concentreaza pe eficienta energetica si pe maximizarea densitatii de performanta, permitand crearea unor laptopuri si mai compacte si mai performante decat cele din generatia anterioara.

Peste 200 de noi modele de laptopuri cu procesoare din seria Ryzen 6000 urmeaza sa fie anuntate in 2022, fiind confirmata participarea Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo si Microsoft, primele modele urmand sa fie anuntate intre acum si aprilie, iar modelele bazate pe procesoarele mobile Ryzen 6000 Pro vor urma. De asemenea, AMD spune ca cumparatorii se pot astepta sa vada laptopuri ultraportabile care se pot lauda cu o autonomie de 24 de ore mai tarziu in 2022.

Toate modelele de CPU-uri mobile AMD Ryzen 6000 din seria „Zen 3+” anuntate pana acum

Procesoarele din seria Ryzen 6000 anuntate astazi se bazeaza toate pe arhitectura Zen 3+ si poarta numele de cod „Rembrandt”. Unul dintre principalele puncte de atractie ale acestei generatii este trecerea mult asteptata la arhitectura grafica RDNA2 pentru o presupusa dublare a performantelor grafice integrate. AMD spune ca acum va puteti astepta la rate de cadre jucabile cu aproape orice joc actual la 1920Г—1080, folosind setari rezonabile. Suportul pentru FidelityFX Super Resolution upscaling poate imbunatati si mai mult performanta pentru laptopurile ultraportabile, eliminand necesitatea unui GPU discret.

Pana in prezent au fost anuntate patru categorii de cipuri din seria Ryzen 6000. Modelele „Ultra-entuziast” cu sufixul HX vor avea TDP-uri de peste 45W, in timp ce modelele -H cu o putere nominala de 45W vor fi vazute in laptopurile de gaming mai obisnuite, iar modelele -HS vor fi limitate la 35W pentru laptopurile de gaming subtiri si usoare. Modelele -U au un TDP de 15-28W si vor fi utilizate in cazul ultraportabilelor axate pe productivitate, dar care sunt totusi capabile sa faca unele jocuri.

Procesoarele din seria Ryzen 6000 vor alimenta laptopuri care vor concura cu cele care ruleaza procesoarele Intel de generatia a 12-a „Alder Lake”. AMD spune ca concurentul sau se „lupta” sa produca cipuri potrivite pentru laptopurile subtiri si usoare de inalta performanta, subliniind ca procesoarele mobile Alder Lake au intre doua si sase nuclee de performanta, fata de cele opt ale AMD. in timp ce propria comparatie a aratat ca un Ryzen 9 6900HS a fost depasit de cel mai recent Core i9-12900HK de la Intel in Cinebench cu toate firele active, AMD pretinde o performanta sustinuta de 2,62X mai buna per Watt, la 35W fata de 110W, si asta intr-un laptop mult mai compact.

AMD spune ca laptopurile ultraportabile fara GPU discrete vor putea rula jocuri moderne la setari rezonabil de ridicate

in comparatie cu seria Ryzen 5000, AMD sustine ca performantele procesorului sunt de 1,3X si ale GPU-ului de 2X mai bune pentru acelasi nivel TDP de 28W, la care se adauga o crestere de 3 ore a duratei de viata a bateriei, chiar folosind acelasi sasiu de laptop si aceeasi baterie.

Se spune ca performanta GPU-ului integrat este mult mai buna, atat pentru jocuri, cat si pentru crearea de continut. AMD a reintrodus denumirile modelelor pentru generatia RDNA2 de GPU integrate – componentele Ryzen 9 si Ryzen 7 „Rembrandt” vor fi toate echipate cu iGPU Radeon 680M, care are 12 unitati de randare. AMD spune ca performanta sa se apropie de cea a GPU-ului de buget GeForce GTX1650 MaxQ de la Nvidia la 1920Г—1080 in unele jocuri si ca il poate bate cu FidelityFX Super Resolution setat pe modul Balanced. Toate procesoarele Ryzen 5 vor avea grafica integrata Radeon 660M, cu 6 unitati de randare.

Modificarile la nivel de platforma includ o actualizare mult asteptata la PCIe 4.0 pentru o latime de banda mai mare pentru GPU-uri discrete si SSD-uri. Procesoarele mobile din seria Ryzen 6000 vor necesita memorie RAM DDR5 (pana la 6400MT/s) sau LPDDR5 (pana la 4800MT/s), iar AMD spune ca nu se asteapta ca aprovizionarea sa fie o constrangere pentru producatorii de laptopuri. Tehnologia de securitate si criptare Pluton de la Microsoft a fost integrata in toata gama. Exista decodare AV1 on-die impreuna cu DisplayPort 2.1, sincronizare adaptiva UHBR10, HDMI 2.1 (48Gb), Wi-Fi 6e si Bluetooth LE 5.2.

Capacitatile la nivel de platforma includ USB4, integrarea Microsoft Pluton si conectivitate wireless rapida.

AMD a adaugat suport pentru USB4 de 40Gbps cu incarcare, iesire video si tunelizare PCIe, care ar trebui sa fie similar din punct de vedere functional cu Thunderbolt. Vor fi acceptate si GPU-uri externe. Toate laptopurile bazate pe Ryzen 6000 vor trebui sa suporte USB4 de 40Gbps, nu sa foloseasca versiunea mai lenta de 20Gbps. in timp ce certificarea ar putea dura, unele laptopuri ar putea fi livrate cu hardware-ul si ar putea activa aceasta functionalitate mai tarziu, printr-o actualizare.

Eficienta energetica imbunatatita provine din mai multe schimbari, cea mai importanta fiind trecerea la procesul de fabricatie N6 pe 6nm al TSMC. AMD spune ca a optimizat in mod agresiv scurgerile de energie, iar noile tehnici de gestionare a consumului de energie, precum si actualizarile la nivel de firmware si de platforma au dus la reduceri semnificative ale consumului de baterie. Utilizatorii pot permite laptopurilor lor sa gestioneze in mod dinamic starea de alimentare a sistemului de operare, in loc sa aleaga intre „performanta” si „durata de viata a bateriei” pe un cursor.

Suportul pentru panourile de afisare <1W si pentru auto-reimprospatare va permite reducerea sarcinilor GPU atunci cand doar o mica parte a ecranului trebuie actualizata, si asta la o rata de reimprospatare redusa, de exemplu atunci cand un videoclip este redat intr-o fereastra. in plus, procesorul poate trece mai rapid de la o stare de alimentare la alta, in intervale de cateva zeci de milisecunde.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *