Mai multe companii au vrut sa cumpere Activision Blizzard inainte de Microsoft

Mai multe companii au vrut sa cumpere Activision Blizzard inainte de Microsoft

in timp ce Microsoft merge mai departe cu propunerea sa de a cumpara Activision Blizzard pentru 68,7 miliarde de dolari, prospectul oficial al tranzactiei a fost depus la guvernul american si contine multe informatii si detalii despre oferta si despre contextul din jurul acesteia. Documentul lung ofera o cronologie a modului si a momentului in care s-a ajuns la aceasta tranzactie, ce ar trebui sa plateasca Microsoft si Activision daca afacerea esueaza si multe altele, cum ar fi modul in care mai multe alte companii au incercat sa cumpere Activision Blizzard, una dintre ele incercand in mod special sa cumpere doar Blizzard.

incepand cu comisioanele, Activision Blizzard trebuie sa plateasca 2,27 miliarde de dolari Microsoft daca decide sa rezilieze acordul, in timp ce Microsoft ar trebui sa plateasca Activision Blizzard intre 2 si 3 miliarde de dolari daca renunta.

in ceea ce priveste contextul in care a fost incheiata afacerea, Activision Blizzard a declarat ca a cautat intotdeauna modalitati de „a consolida afacerea Activision Blizzard si de a spori valoarea actionarilor”, iar acest lucru a inclus revizuirea potentialelor oportunitati de achizitie. Cu toate acestea, compania nu a dezvaluit numele companiilor care au incercat sa cumpere Activision Blizzard de-a lungul anilor. Cu toate acestea, a precizat ca nicio discutie despre o tranzactie de achizitie nu a depasit vreodata „discutiile preliminare” pana cand Microsoft si-a facut oferta la sfarsitul anului 2021.

Xbox si Activision isi unesc fortele

Activision Blizzard a declarat ca a mentinut o relatie cu Microsoft timp de peste doua decenii pentru Xbox si alte proiecte, dar pe 19 noiembrie 2021 au aparut discutii despre o achizitie. Aceasta data este notabila pentru ca a fost la doar trei zile dupa ce The Wall Street Journal a publicat raportul bomba din 16 noiembrie despre cultura Activision Blizzard la locul de munca si, mai exact, despre modul in care CEO-ul Bobby Kotick ar fi stiut si acoperit cazuri de hartuire sexuala si abuzuri. De asemenea, este notabil faptul ca a fost pe 18 noiembrie 2021 cand Spencer a declarat personalului ca Xbox „evalueaza” relatia companiei cu Activision Blizzard in urma raportului WSJ.

La 19 noiembrie 2021, Phil Spencer, seful Xbox, a vorbit cu Kotick despre interesul acestuia de a „discuta oportunitati strategice”. Spencer l-a intrebat pe Kotick daca era liber pentru o convorbire cu directorul general al Microsoft, Satya Nadella, a doua zi, pe 20 noiembrie 2021. Kotick a fost de acord, iar apelul a avut loc. Kotick a transmis apoi ceea ce a aflat membrilor consiliului de administratie al Activision, Robert Morgado si Brian Kelly, iar apoi Kotick si Kelly au discutat cu firma de avocatura Allen & Company pentru a discuta despre cum sa mearga mai departe si sa incheie o intelegere.

La 22 noiembrie 2021, Spencer a cerut Activision Blizzard sa furnizeze informatii suplimentare cu privire la planul financiar pe termen lung al companiei. Kotick si Kelly au spus ca nu doresc sa furnizeze aceste informatii decat daca Microsoft ar putea demonstra ca este serios in privinta incheierii unei tranzactii pe care Kotick si Kelly ar putea sa o prezinte consiliului sau de administratie pentru a evalua nivelul de interes al acestuia.

Se pare ca directorii au intrerupt discutiile pentru sarbatoarea de Ziua Recunostintei, iar apoi, pe 26 noiembrie 2021, Spencer a vorbit din nou cu Kotick si Kelly pentru a le spune ca Microsoft „ia in considerare in mod preliminar” sa faca o tranzactie integral in numerar pentru 80 de dolari pe actiune. Pe 28 noiembrie 2021, conducerea Activision Blizzard a revenit la masa negocierilor, cerand o intelegere in intervalul 90-105 dolari pe actiune.

Apoi, pe 29 noiembrie 2021, Spencer i-a informat pe Kotick si Kelly ca Microsoft ar fi de acord cu acest interval, desi se simtea mai confortabil la limita inferioara.

„De asemenea, domnul Spencer a mentionat dorinta de a se misca rapid inainte de o intalnire programata anterior pe termen scurt a consiliului de administratie al Microsoft, la care domnul Spencer dorea sa discute despre potentiala tranzactie dintre Microsoft si Activision Blizzard”, se arata in document.

La 1 decembrie 2021, Kotick si Spencer s-au prezentat reciproc echipelor lor juridice respective care urmau sa gestioneze tranzactia si au discutat despre momentul in care Activision Blizzard urma sa furnizeze planul sau financiar pe termen lung catre Microsoft, in cadrul unui acord reciproc de confidentialitate.

Apoi, la 3 decembrie 2021, conducerea Activision Blizzard a ales Allen & Company pentru a conduce afacerea din punct de vedere juridic. in mod curios, in aceeasi zi, Activision Blizzard a raportat ca a primit un e-mail nesolicitat din partea directorului general al unei alte companii de jocuri de noroc, care a cerut sa se intalneasca pentru a discuta o „potentiala tranzactie strategica”. Acest CEO i-a cerut lui Kotick sa se intalneasca si el personal. Numele acestei companii nu a fost dezvaluit.

Pe 6 decembrie 2021, conducerea Activision Blizzard si Microsoft au convenit asupra termenilor privind schimbul de informatii financiare confidentiale pentru a avansa tranzactia. in aceeasi zi, „o persoana” i-a trimis un e-mail lui Kelly cu privire la cumpararea diviziei Blizzard a Activision Blizzard in mod specific, dar in document nu au fost facute publice alte detalii despre acest lucru.

Apoi, pe 10 decembrie, Spencer i-a spus lui Kotick si altor membri ai conducerii Activision Blizzard ca este gata sa ofere oficial 90 de dolari pe actiune pentru a achizitiona compania.

Cele doua companii au continuat sa faca pasi inainte si inapoi timp de inca o luna, colaborand cu echipele lor juridice respective si luand in considerare ofertele si interesele mai multor alte companii anonime care au incercat sa achizitioneze Activision Blizzard. Apoi, la 17 ianuarie 2022, Microsoft si Activision Blizzard au convenit oficial asupra termenilor la aproximativ 95 de dolari pe actiune, ceea ce a dus la o tranzactie de 68,7 miliarde de dolari, in cea mai mare achizitie din istoria jocurilor de noroc si una dintre cele mai mari din orice industrie, din toate timpurile. Tranzactia a fost anuntata oficial si „executata” pe 18 ianuarie 2022, printr-un comunicat de presa al ambelor companii.

Cu toate acestea, afacerea nu a fost inca finalizata oficial, deoarece ramane supusa aprobarilor de reglementare. Expertii in reglementare se asteapta ca aceasta sa fie analizata, dar in cele din urma aprobata.

in cazul in care afacerea va fi aprobata, se asteapta ca o serie de jocuri Activision sa se alature Game Pass, consolidand si mai mult atractivitatea popularului serviciu de abonament. Viitoarele jocuri Call of Duty vor ramane multiplatforma, dar toate detaliile legate de ceea ce inseamna acest lucru pentru Call of Duty si pentru toate francizele Activision Blizzard raman de vazut.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *