Chinezii sunt sceptici in legatura cu originea rachetei care se prabuseste pe Luna

Chinezii sunt sceptici in legatura cu originea rachetei care se prabuseste pe Luna

Project Pluto raporteaza ca resturile de racheta provin din misiunea chineza Chang’e-5 din 2014, lucru pe care expertii de la Universitatea din Arizona l-au sustinut cu propriile dovezi. Studentii au ajuns la aceasta concluzie analizand compozitia rachetei, constatand ca aceasta se potriveste cel mai bine cu rachete similare din China. De asemenea, echipa si-a impartasit concluziile cu NASA, care ar putea obtine imagini ale locului de impact rezultat cu ajutorul Lunar Reconnaissance Orbiter.

in cadrul unei declaratii pe aceasta tema, Ministerul chinez al Afacerilor Externe (FMPRC) a emis o scurta declaratie pe 21 februarie, in care sustine ca propriii sai oameni de stiinta cred ca racheta a ars deja in atmosfera terestra. intrebat de Associated Press daca poate „confirma si oferi mai multe detalii” cu privire la viitoarea coliziune, purtatorul de cuvant al FMPRC, Wang Wenbin, a declarat, in parte: „Potrivit monitorizarii Chinei, etajul superior al rachetei misiunii Chang’e-5 a cazut in atmosfera Pamantului intr-un mod sigur si a ars complet. Eforturile aerospatiale ale Chinei sunt intotdeauna in conformitate cu legislatia internationala”.

Purtatorul de cuvant a continuat prin a declara ca China „protejeaza cu seriozitate sustenabilitatea pe termen lung a activitatilor spatiale si este pregatita sa aiba schimburi extinse si sa coopereze cu toate partile”. Cel putin pana in acest moment, China nu a publicat nicio informatie suplimentara despre racheta de propulsie si nici nu a facut vreo afirmatie cu privire la posibila sa origine.

Indiferent, evenimentul va sublinia preocuparile tot mai mari cu privire la gunoiul spatial si la modul in care acesta poate avea un impact asupra spatiului din jurul Pamantului, precum si asupra misiunilor viitoare. Profesorul asociat al Universitatii din Arizona, Vishnu Reddy, a explicat, in cadrul anuntului privind rezultatele echipei: „Exista doar o mana de obiecte pe orbita lunara, dar sper ca acest eveniment arunca lumina asupra problemei tot mai mari a gunoiului spatial. Aceasta comunitate stiintifica este ingrijorata de poluarea tot mai mare”.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *